hoveniersacademie info hoveniersacademie mail hoveniersacademie pdf hoveniersacademie workshops hoveniersacademie workshop hoveniersacademie workshop

Ervaringen met de workshop Werkvoorbereiding, Organisatie en Planning

Een jaar na de workshop probeerden we een week niet te plannen op de wijze zoals we die in de workshop Werkvoorbereiding, Organisatie en Planning aangereikt kregen. Nou we hebben het geweten. Na drie dagen liepen alle werkzaamheden vast, ter plekke moest er op de projecten zoveel geïmproviseerd worden, er ontstond een kleine chaos.
In de uitvoering komen medewerkers zoveel ‘problemen’ tegen die je met een gedegen voorbereiding en strakke organisatie voorkomt... Die workshop en het consequent twee uur per week plannen verdienen zich iedere werkdag driedubbel en dwars terug.


 

Wat heb je van de workshop opgestoken? ‘Nou, heel veel dingen weet je wel, maar omdat je zelf zo druk bent sta je er niet zo bij stil. Door zo’n cursus word je wakker geschud. Je wordt voor keuzes gesteld en dan begint het hele verhaal van voren af aan. Er komen zeker wel nieuwe dingen bij, zoals het plannen bijvoorbeeld. Dat vond ik een heel goed onderdeel; ik niet alleen trouwens. Het plannen is heel belangrijk binnen een bedrijf, inmiddels wordt alles goed gedocumenteerd. De lijsten worden elke dag nauwgezet bijgewerkt; Niet alleen de werkuren, maar ook de machine-uren worden intensief bijgehouden. ‘Je moet zoveel mogelijk informatie zien te krijgen om straks ook makkelijker te kunnen werken’. Onvermijdelijk werd er tijdens de cursusdagen tussen de cursisten onderling veel over het werk gepraat. Op die manier waren ook eens andere geluiden over het hoveniersvak te horen. Vooral als het niet ging om de naaste concurrent werden vaak onbevangen ervaringen uitgewisseld

‘Mijn indruk van de cursus? Goed, zeer goed zelfs. Je wordt echt wakker geschud, op allerlei terreinen. De cursusleider Joost van Dijk is afkomstig uit de praktijk. Hij wist de praktijk en de theorie heel goed met elkaar te verweven. Van Dijk werkt bij Adviesburo Groene Technieken te Nijmegen en heeft al vele bedrijven van binnen en buiten gezien. Een man die het klappen van de zweep inmiddels wel kent.

.