Ontwikkeling van het bedrijf: de eerste medewerkers
Met de komst van de eerste medewerkers ontwikkelt de bedrijfsorganisatie zich als een ambachtelijk gilde-model
De zelfstandig vakspecialist leidt als meester-hovenier talentvolle (jonge) hoveniers werkendewijs op. In het begin werkt de hovenier- ondernemer zoveel als mogelijk is buiten mee. Klanten bezoeken, ontwerpen, tekenen, calculeren en de uitvoering van de projecten voorbereiden, gebeurt deels ook tijdens avonden en weekenden.
De groei van het aantal medewerkers vergt dat een hovenier steeds meer tijd en aandacht besteedt aan de voorbereiding en organisatie van de uit te voeren werken. Tuinen worden projectmatiger aangepakt. De bedrijfsvoering professionaliseert. Personeelszorg, financiën en administratie nemen ook steeds meer tijd in beslag. Bij 3 - 5 medewerkers oplopend tot 2 - 3 dagen per week. Oftewel circa 1.000 uur per jaar.
De startende hovenier leert een nieuw vak, het leiding geven. Medewerkers aansturen, delegeren (verantwoordelijkheid loslaten) en als manager zakelijk leiding geven aan de organisatie. In plaats van eigenhandig in de tuin mee te werken moet geld verdiend worden met het organiseren, voorbereiden en plannen van de projecten.
Aanbevolen workshops en cursussen
- Werkvoorbereiding, Organisatie en Planning
- Budgetbewaking en Nacalculatie
- Groen Management
- Partner in Bedrijf (voor meewerkend partner)
Voor de medewerkers:
- Begroten en offertes 1 - Aanleg
- Begroten en offertes 2 - Tuinonderhoud
- Organisatie op de werkplek